Am un oras frumos, pacat ca il poluam zi de zi

Am un oras foarte frumos. Orasul s-a construit datorita Combinatului Chimic. Dupa construirea orasului, toti locuitorii erau salariati ai Combinatului Chimic. Dupa revolutie a fost construita o alta fabrica chimica langa Combinatul Chimic, „americani” – asa le zicem noi. Care, dupa parerea mea, a fost una din cauzele „stricarii” treburilor la combinat. Caderea comunismului este si ea o cauza principala.

In pozele din galeria foto vedeti doar partea buna a lucrurilor, partea rea este ca pe langa marginea orasului trece o conducta cu resturile de la fabrici. Resturile contin în mica sau mare parte compozitii chimice sau cine stie ce produse.

In anii trecuti, cand dadeau drumu’ cei de la Combinatul Chimic la gaze, mirosea în tot orasul urat, nici nu puteai sta afara. Dar în prezent nu mai dau drumu’ la gaze.
Nu îmi vine sa cred ca nu s-a îmbolnavit nimeni din cei care lucreaza în cele 2 unitati de-a lungul anilor. Anual li se fac angajatilor teste, pentru a vedea daca nu sunt bolnavi. Şi tatal meu lucreaza la „americani”, iar spre surprinderea mea, nu are nicio problema. Are aproape 14 ani de cand lucreaza, nu stiu cum nu are nimic de la gazele alea.

Intr-o seara treceam pe langa marginea orasului, pe langa conducta chimica, exact cand dadeau pe afara apa cu chimicale si mirosea urat, era sa ma înec de la tusea care m-a apucat :).

Resturile chimice trec printr-un centru de spalare si dupa prin conducta care varsa toata apa cu chimicale în Olt. Aici ar interveni o alta problema, pestii din Olt traiesc în apa, pescarii prind peste din Olt si tot noi ne subrezim sanatatea din cauza lor, ca mancam pestii si nu ne gandim putin la unele chestii. Adica si eu mancam pesti din Olt, dar de astazi renunt :).

Unui prieten de-al tatalui meu, de acum o „caruta” de ani, i-a cazut cainele în conducta asta, printr-o gura de aerisire de la suprafata. Dupa cateva zile, cainele a venit acasa ars pe tot corpul. Dar cainele a mai supravietuit cativa ani.

Cum zice si titlu’ articolului, „Degeaba am oras frumos”, ca se ocupa altii de poluarea lui :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *