Metalul este unul dintre numeroasele materiale pe care le folosim zilnic, de la conducerea masinii pana la serviciu sau trenul de navetisti in centrul orasului; folosim metalul mai mult decat credem. Uitati-va doar la telefonul pe care cititi acest lucru sau la computerul cu care navigati pe internet – folositi produse din metal (si produse metalice reciclate, de altfel) in fiecare zi. Iata cateva adevaruri despre reciclarea metalelor:
Adevaruri despre reciclarea metalelor
1. Otelul este cel mai reciclat material din lume
Otelul provine nu numai din cutii, ci si din resturi de constructii si masini si poate fi transformat imediat inapoi in otel folosit pentru exact aceleasi lucruri. Poate acesta este unul din motivele pentru care adunare de fier vechi este o afacere destul de frecventa, si destul de profitabila.
2. Reciclarea aluminiului utilizeaza mai putina energie
Reciclarea aluminiului foloseste 5% din energia care a fost folosita initial pentru a produce aluminiu. Acesta este posibil motivul pentru care aproape jumatate din aprovizionarea cu aluminiu provine din aluminiu reciclat.
Reciclarea cutiilor de aluminiu este foarte eficienta si rentabila. Reciclarea unei singure cutii de aluminiu poate economisi suficienta energie pentru a functiona un bec timp de 20 de ore sau un computer timp de 3 ore.
In ciuda acestui castig pozitiv de energie, in anii trecuti, doar 35 la suta din dozele de aluminiu au fost reciclate, lasand aproximativ 2,5 milioane de cutii in gropile de gunoi, iar acestea au energia potentiala pentru a va oferi 7 milioane de ore de putere a computerului sau 2 milioane de ore de lumina.
3. Reciclarea metalului este rapida
Stiati ca operatiunea de reciclare metale este rapida? Poate dura chiar si 2 luni pentru ca o cutie de aluminiu sa fie reciclata si returnata la raftul dumneavoastra sub alta forma.
5. Reciclarea metalelor reduce poluarea aerului
Stiati ca doar prin utilizarea otelului reciclat se reduce cu 86% poluarea aerului si cu 76% poluarea apei? De aceea este atat de important sa reciclati.
5. Cutiile din aluminiu si tabla vor ramane in jur pentru decenii sau chiar mai mult
O cutie de conserve se va descompune in aproximativ 50 de ani, deoarece este compusa dintr-un metal mai subtire. Cu toate acestea, o cutie de aluminiu poate dura pana la 200 pana la 500 de ani pentru a se descompune. Cu atat mai multe motive pentru a recicla conservele.
Adevaruri despre metale
Metalul a jucat un rol semnificativ in progresul tehnologiei si al societatii umane si continua sa ne ajute si sa ne defineasca astazi.
Epoca bronzului (3000 i.Hr. – 1200 i.Hr.) s-a caracterizat prin dezvoltarea bronzului, care nu putea fi produs decat prin topirea cuprului si alierea staniului. Abilitatea de a produce bronz a separat civilizatiile si a deschis calea pentru noi progrese in tehnologie si stiinta.
Iata cateva adevaruri interesante despre metale:
- Cuvantul metal deriva din cuvantul grecesc „metallon”, care inseamna a extrage din pamant. Aceasta se refera la practica de recuperare a metalelor. Astazi, metalul poate fi reciclat si reutilizat din nou si din nou, fara a fi nevoie atat de mult de a-l extrage de pe pamant.
- Dintre toate elementele din tabelul periodic, 75% dintre ele sunt metale.
- Pe langa mercur, toate metalele sunt solide la temperatura camerei.
- Otelul este un aliaj (sau compus) realizat din fier cu alte metale.
- Bronzul este un compus realizat de obicei din cupru si staniu.
Leave a Reply