Seturi de leagane: informeaza-te inainte sa cumperi

Leaganele sunt cel mai frecvent cumparate primavara deoarece vremea devine frumoasa si parintii stiu ca e timpul pentru copii sa se joace afara in curte.  Ce modalitate mai buna poate exista sa iti incurajezi copiii sa petreaca timp afara printr-o activitate fizica sanatoasa?

Cu toate acestea, seturile de astazi sunt mai mult ca un loc de joaca dotat cu  scari, tobogane, forturi, pereti de catarare si multe altele. Cu aceasta gama de optiuni, parintii nu stiu intotdeauna care sunt cele mai importante considerente in alegerea unui set de leagane. Acest articol, ofera o schita a factorilor cheie de care trebuie tinut cont atunci cand iei o decizie.Set de leagane

Cum il vei folosi ?

Cand incepi prima data sa te gandesti la achizitionarea unui leagan, cel mai probabil ai deja un copilas. Este o buna idee sa raspunzi la urmatoarele intrebari pentru a-ti face o idee cat mai buna despre cat de mare trebuie sa fie setul de care ai nevoie, impreuna cu toate optiunile care ar avea sens.

 • Cati copii anticipezi ca vei avea?
 • Cati ani va sta/lucra un parinte acasa versus timpul petrecut de copii la cresa?
 • Cat de des va veti juca impreuna acasa?
 • Cat de des vei gazdui prieteni impreuna cu ai lor copii ce au nevoie de divertisment?

Acum alege doua numere. Numarul cel mai mare trebuie sa reprezinte cel mai numeros grup de copii care anticipezi ca se vor juca la acel loc de joaca ( si frecventa?). Al doilea numar este media copiilor ce vor folosi un singur leagan. Exemplu: Planuiesti sa ai doi copii cu intalniri de joaca frecvente pentru amandoi, un grup de patru copii este media ta.

Daca te astepti sa ai doua sau trei partide mari pe an, intr-adevar ai nevoie doar de un singur set pentru patru copii si poti gazdui grupuri mai mari cu aceleasi jucarii.

Alegerea materialelor si a designului

Nu toate seturile sunt egale, asa ca ai nevoie de ceva timp pentru a face unele cercetari inainte de a cumpara unul. Cele din metal sunt mai simple dar asigura-te ca metalul este galvanizat, acoperit cu vopsea fara plumb si rezistenta la rugina. Exista multe optiuni din lemn si poate vei dori sa evaluezi cat de multa intretinere necesita fiecare. De exmplu, cedrul alb nordic cu durata de viata mare, care este mai sigur deoarece lemnul nu se aschiaza si necesita o intretinere minima.

Avand in vedere cat de populare au devenit seturile de leagane, exista numerosi producatori de la care sa alegi dar si multe magazine de desfacere. Unele dintre elementele de luat in considerare in alegerea unui set  pentru familia ta, sunt urmatoarele:

 • Flexibilitate in dimensiune si forma potrivita pentru locatia ta. Optiunile ar trebui sa permita proiectarea propriei tale configuratii dintr-un mix de piese potrivite plus abilitatea de a adauga sectiuni pe masura ce familia ta creste.
 • Cu atat de multe caracteristici disponibile, iti doresti posibilitatea de a schimba un scaun pentru copil odata ce acesta are patru ani impliniti. Nu aglomera zona de joaca prin prea multe caracteristici, ci mai degraba creeaza un mediu unde copiii tai isi pot folosi imaginatia concomitent cu o activitate fizica antrenanta.Zona de joaca

Indicatii de siguranta pentru modelele rezidentiale:

 • Verifica spatiile care ar putea prinde copiii in capcana, cum ar fi deschizaturile dintre balustrade sau dintre trepte; acestea ar trebui sa fie mai mici de 9 cm sau mai mari de 22 cm.
 • Pentru a preveni situatiile in care un copil isi prinde capul sau gatul, completeaza toate unghiurile in V ce au deschidere in sus.
 • Asigura-te ca platformele si rampele mai inalte de 75 de cm au balustrade de protectie pentru a preveni caderile.
 • Indeparteaza/acopera punctele ascutite, colturile din echipament sau orice tip de proeminenta periculoasa.
 • Indeparteaza orice declansator de pericole cum ar fi socluri de beton, cioturi de copaci si pietre.
 • Asigura-te ca nu exista spatii goale sau lucruri lipite la capetele de sus si de jos ale toboganului (la leagane cu tobogan) unde hainele se pot agata blocand un copil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *