Dupa lege, fiecare comerciant are obligatia sa posede o casa de marcat, orice ar vinde acesta. Exista, bine-nteles, si niste exceptii de la regula, cum ar fi anumite profesii liberale, ce nu au obligativitatea detinerii unei case de marcat. In restul cazurilor, daca va adresati persoanelor fizice, aveti nevoie, fara indoiala, de o casa de marcat. Printre informatiile pe care le puteti online, se pot stabili cateva amanunte importante bine de stiut atunci cand achizitionati o casa de marcat.
- Incepand cu 2016 este creata obligatia sa detineti o casa de marcat dotata cu jurnal electronic, trebuind sa se renunte la variantele clasice, prevazute cu role-jurnal din hartie. Asadar, chiar daca aveti o casa de marcat deja, este foarte posibil sa mai aveti nevoie de inca una. La inceput, numai marii contribuabili vor avea obligatia de a detine astfel de case de marcat, apoi vor urma contribuabilii mijlocii iar la final, vor fi obligati si contribuabilii mici.
- Neadaptarea la lege se va amenda substantial, cu 9000 de lei. Daca o casa de marcat se poate achizitiona din magazine cu 400 de lei, cu siguranta riscul de a nu respecta legea nu are vreun profit, ci dimpotriva. Pe langa amenda, acele firme ce nu se supun obligatiilor legale risca inclusiv suspendarea activitatii.
- Casele de marcat noi trebuie obligatoriu sa se conecteze la sistemul national de supraveghere si monitorizare.
Cum va asigurati ca achizitionati cea mai buna dintre casele de marcat?
Mai-nainte de a cumpara o astfel de casa, e bine sa va asigurati ca firma care vinde este una acreditata. In cele mai multe cazuri, service-ul si garantia pentru casele de marcat le asigurata chiar vanzatorul, deci trebuie sa luati in considerare inclusiv acest aspect.
In afara modificarilor referitoare la casele de marcat, s-au facut modificari de catre institutiile statului si in privinta continutului bonului fiscal. In cazul cand beneficiarul serviciului vandut e o persoana juridica, atunci comerciantul are obligatia introducerii, pe bonul fiscal, si a codului de inregistrare a acestuia.
Cine nu trebuie sa aiba o casa de marcat?
Contribuabilii ce nu au obligatia de a detine o casa de marcat fiscala sunt cei ce exercita diverse profesii liberale, exercitate prin intermediul unei PFA. Dar, atentie, exista numai 40 de exceptari in acest sens! Astfel, profesiile de masa, consultant fiscal, arhitect, contabil, farmacist sau mediator sunt scutite legal de o astfel de cheltuiala.
Leave a Reply