Asumarea de riscuri este aproape sinonima cu antreprenoriatul. Pentru a incepe si a sustine propria afacere va trebui sa va puneti cariera, finantele si chiar sanatatea mentala in joc. Pentru cei mai multi, perspectiva luarii propriilor decizii si asumarea propriului destin este cu siguranta ceva ce merita incercat. Insa daca doriti sa fiti un antreprenor de succes va trebui sa fiti pregatit pentru a infrunta riscurile si provocarile ce pot aparea. In continuare veti gasi cateva riscuri pe care fiecare antreprenor va trebui sa si le asume in drumul de la ideea lansarii unei afaceri pana la dezvoltarea acesteia.
Renuntarea la data de salariu
Inainte de a va aventura in lumea proprietarilor de afaceri, va trebui sa va luati adio de la locul de munca actual si chiar de la cariera de pana acum. Unii oameni au varianta unui plan de rezerva – optiunea de a-si continua cariera initiala in caz ca lucrurile nu vor merge tocmai bine in afacerea nou deschisa.
Insa pentru cei mai multi antreprenori, alegerea de a incepe o afacere pe cont propriu este destul de riscanta. Nu exista nicio garantie a veniturilor ce le veti obtine, mai ales in primele luni sau ani de viata ale noii companii si probabil va trebui sa va asigurati sau sa sustineti o alta sursa de venit alternativa.
Sacrificarea capitalului personal
Unii antreprenori au capacitatea de a-si incepe afacerea bazandu-se exclusiv pe finantare externa. Aceasta se traduce in general prin gasirea unor investitori, fonduri guvernamentale si imprumuturi sau rezultate ale unor campanii pentru strangerea de fonduri. Insa altii vor trebui sa apeleze la propriile conturi bancare si la economiile realizate pana in momentul de fata pentru a putea demara afacerea.
Nu va trebui sa va folositi integral sumele economisite insa prin folosirea banilor proprii acea plasa de siguranta pe care v-ati creat-o se va diminua cu siguranta.
Obisnuirea cu fluxul monetar
Chiar si atunci cand aveti o linie de credit, asigurarea unui flux financiar constant este dificila si stresanta. Chiar si in cazul unui an profitabil ati avea probleme cu achitarea necesitatilor zilnice daca veniturile dumneavoastra nu depasesc cheltuielile sau nu le puteti obtine anterior efectuarii platilor.
Facturile se pot aduna rapid si daca nu aveti fonduri suficiente pentru a asigura fluxul de numerar veti ramane fara bani fiind obligat astfel sa apelati la fondurile pentru urgente. Fiti pregatit sa redresati aceste probleme zilnic sau macar saptamanal.
Estimarea interesului pietei tinta
Indiferent cate studii de piata si teste ati efectua, nu veti sti niciodata cu exactitate cat de interesati sunt potentialii clienti de afacerea dumneavoastra. Oamenii sunt oarecum impredictibili iar asta v-ar putea da cumva peste cap planurile, desi acestea sunau destul de bine.
Chiar si atunci cand toate datele par sa fie in favoarea dumneavoastra, exista intotdeauna o sansa de supraestimare a interesului clientilor fata de compania pe care o detineti, iar in acest caz modelul dumneavoastra financiar stabilit pana acum s-ar putea narui.
Uau, ce ciudat. Tocmai am scris un comentariu extrem de lung, dar după ce am dat clic pe Trimiteți comentariul meu nu a apărut. Grrrr …
Ei bine, nu mai scriu totul din nou. Oricum, am vrut doar să spun “fantastic blog”
Imi petrec in mod constant o jumătate de oră pentru a citi tot timpul articolele acestui blog, împreună cu
o cană de cafea fierbinte :D.