5 Aspecte de verificat periodic la masina pentru siguranta rutiera

Componentele electrice

Exista o multime de electricitate in masina – de la lumini si faruri de ceata pana la baterie – si toate trebuie verificate in mod regulat pentru a va mentine in siguranta. Nu degeaba luminile defecte sunt un motiv pentru respingerea automobilului la inspectia tehnica periodica la orice statie pt inspectie tehnica periodica.

Solicitati unei alte persoane sa mearga in jurul masinii si asigurati-va ca luminile functioneaza, chiar si luminile de la numarul de inmatriculare, deoarece puteti fi amendat pentru ca aveti un nr care nu poate fi vazut.

De asemenea, ar trebui sa va verificati bateria, asigurandu-va ca terminalele sunt curate si stranse (curatand orice coroziune cu apa fierbinte si aplicand vaselina) si ca motorul porneste corect.

Daca motorul dvs. se straduieste sa porneasca atunci cand intoarceti cheia, verificati bateria la un mecanic. Daca bateria dvs. are peste patru ani, este posibil sa ajunga la sfarsitul duratei sale de viata, si ar putea ceda definitv.

Cand aveti bateria testata, rugati-l pe mecanic sa verifice sistemul de pornire si incarcare, si daca ceva va descarca bateria – acest lucru va oferi o imagine mai clara a starii electrice generale a masinii dvs.

Daca faceti testul bateriei, cereti se sa verifice si sistemul de incarcare si descarcare a bateriei – aceasta va oferi o imagine mai clara a starii generale a electricitatii masinii.

Bateriile trebuie sa depuna mult mai mult efort in conditii de frig, si suporta o cerere mai mare din partea echipamentelor electrice suplimentare, cum ar fi luminile si incalzirea.

Lichidul pentru curatarea parbrizului

Verificati nivelul de lichid pentru curatare a geamurilor in rezervorul de sub capota, completand, daca este necesar, cu un aditiv de curatare a geamurilor de calitate sau pre-mixat, pe care il puteti lua din majoritatea benzinariilor.

Spalarea geamurilor este importanta pe tot parcursul anului. Iarna, zapada si nisipul fac mizerie pe parbriz, in timp ce vara gandacii si polenul va pot bloca cu usurinta vederea – asa ca nu amanati niciodata verificarea nivelurilor acestui lichid.

Filtrul de aer al motorului

Un filtru de aer defect sau infundat poate creste consumul de combustibil, si poate duce la o putere redusa a motorului, motiv pentru care mecanicii recomanda inlocuirea acestuia la fiecare 12 luni sau 15.000 km, oricare ar veni primul.

Daca credeti ca filtrul dvs. trebuie verificat sau inlocuit, pur si simplu localizati filtrul (de obicei intr-o cutie neagra sub capota) si scoateti-l, notand cum trebuie asezat inainte de a introduce inlocuitorul si de a fixa cutia la loc. Consultati manualul vehiculului pentru instructiuni, recomanda site-ul online www.statie-itp.net.

Bujiile (pentru motoarele pe benzina)

Mai mult decat o inlocuire decat o verificare, dar bujiile sunt parte integrala a functionarii motorului – una sau mai multe bujii defecte vor cauza o defectiune a motorului, deci merita sa stiti cum sa le inlocuiti.

In general, bujiile trebuie inlocuite la fiecare aprox. 50.000 de km si veti avea nevoie de instrumentele potrivite daca doriti sa le inlocuiti singur. De asemenea, verificati manualul sau consultati un dealer pentru a verifica daca este posibila inlocuirea pe cont propriu.

Franele

Este greu de subestimat importanta franelor care functioneaza corect, deci este esentiala mentinerea acestora.

Incepeti prin verificarea nivelului lichidului de frana si, daca este scazut, completati-l – verificati manualul vehiculului pentru specificatiile corecte ale lichidului. Aveti grija, deoarece lichidul de frana este coroziv si, daca nu va simtiti sigur pe dvs., apelati la un profesionist pentru a arunca o privire.

Lichidul de frana trebuie schimbat la anumite intervale de kilometraj – verificati din nou manualul de service pentru detalii suplimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.